Ismét súlyos élelmiszerhiány alakult ki a kommunista vezetésű Észak-Koreában. Dél-koreai egyházi képviselők három héten át tanulmányozták a félsziget északi részén élők helyzetét, és sürgős segítséget kérték a dél-koreai, és más külföldi egyházaktól. Egy 180 tonnás élelmiszerszállítmányt már útra is indítottak.
A segélyszállítás megszervezését röviddel azután kezdték el, hogy több dél-koreai egyházi képviselő látogatást tett a kommunista észak-Koreában, ahol három hétig tanulmányozták a helyzetet a fővárosban és vidéken. Ez idén már a második gyorssegély szállítmány előkészítésére irányuló látogatás volt.
A Koreai Nemzeti Egyháztanács (NCCK) szervezi, koordinálja és ellenőrzi a szállítást. A segélyek adományozói a dél-koreai egyházak mellett az európai és más kontinensen élő egyházak és ökumenikus segélyszervezetek.
Különböző nyugati segélyszervezetek képviselői, akik szeptemberben tettek látogatást Észak-Koreában, arról számoltak be, hogy számosan krónikus élelmiszerhiány miatt betegszenek, legyengülnek, és az élelmiszerelosztás további politikai „racionalizálása” következtében tömegek kerültek a súlyos éhezés állapotába. A megbízható elosztás érdekében a segélyeket az Észak-Koreai Egyházak Szövetségéhez küldik. Elsősorban lisztszállítmányról van szó, melyből most 180 tonnát vittek nagy szállítójárművek a két ország határára.
Ez év májusában az első élelmiszerszállítmányt, 172 tonna lisztet az Amity Alapítvány Kínán keresztül juttatott el a sínylődőkhöz. Ezt a szállítmányt az Egyházak Világtanácsa (=EVT) indította útra, mivel akkor a dél-koreai egyházak még nem találták meg a hivatalos utat a küldemény célba juttatásához – nyilatkozta Genfben Dr. Mathews George Chunakara, az EVT Nemzetközi Ügyek Bizottságának igazgatója, és az „Ökumenikus Fórum Koreáért” nevű egyházi szervezet elnöke.

Kisbabák, gyermekek, legyengült, rászoruló felnőttek az elsőrendű célcsoport

A szállítmányt kifejezetten kisbabák, gyerekek, továbbá legyengült és nagyon rászoruló felnőttek részére küldték. A második szállítmány java része árvaházakhoz és óvodákhoz került. Az egyházi delegáció tagjai több istentiszteletet is tartottak Észak-Koreában, imáikban és igehirdetéseikben a kettészakított testvérnép megbékéléséért és a két testvér ország újraegyesülését kérték. Meghívták északi testvéreiket a 2013. október 30-november 8. között a dél-koreai Busanban megrendezésre kerülő 10. EVT Világgyűlésre.

Támogatás Délről,  és minden irányból

A dél-koreai egyházak küldöttsége nemrég Genfben járt, ahol találkoztak az EVT főtitkárával, Dr. Olav Fykse Tveit lelkésszel, és újabb megbeszélést tartottak a 2013. évi világgyűlés előkészületeiről. Az új élelmiszer szállítmányt anyagilag, illetve természetbeliekkel támogató egyházak között van a Koreai Metodista Egyház, a Dél-Koreai Presbiteriánus/Református Egyház, a Koreai Anglikán Egyház, továbbá a Kanadai Egyesült Egyház, a Nagy-Britanniai Metodista Egyház, a németországi Hessen-Nassaui Protestáns Egyház.

Ökumenikus Fórum Koreáért

Az Ökumenikus Fórumot azzal a céllal hotzák létre 1984-ben a különböző koreai és nem koreai egyházak, hogy minden jogi és humanitárius eszközt felhasználnak a félsziget szétszakított országának újraegyesítéséért, illetve a békéért, továbbá a fejlesztésekért és az együttműködésért. Felvették a  kapcsolatot az Egyházak Világtanácsával, az Ázsiai Katolikus Egyházak Tanácsával, és más ökumenikus testületekkel, karitatív szervezetekkel. Az Ökumenikus Fórum első nemzetközi találkozójára 2006 december 8-án került sor Hong Kongban, melyen 25 hivatalos küldött és ennyi megfigyelő tárgyalta meg a segítségnyújtás lehetséges formáit.


Forrás: EKD.de, ecuforumkorea.org, oikoumene.org. Írta: Dr. Békefy Lajos.

reformatus.hu