Oroszország és Kína közös vállalatot hoz létre, amely új, hosszútávú repülőgép kidolgozásával foglalkozik. Most alapvetően ilyen típusú gépeket az amerikai Boeing és az európai Airbus konszern gyárt.
Az új gépet az 1980-as évek végén tervezett Il-96-os repülőgép bázisán hozzák létre. Az orosz „Egyesült Repülőgépgyártó Korporációs” és a kínai Comac konszern részvételével kialakított közös vállalathoz Oroszország az intellektuális tulajdont, Kína pedig a pénzt adja. A gépeket Kínában fogják gyártani.

A Boeing arra számít, hogy 20 év alatt több mint ezer repülőgépet ad el Oroszországnak

A Boeing amerikai korporáció tervei szerint a következő két évtizedben több mint ezer repülőgépet ad el Oroszországnak, mintegy 110 milliárd dollár értékben. Ezt Shepard Hill, a Boeing International elnöke jelentette be.
A cég terveiről szólva Hill elemezte az amerikai és az orosz makroökonómiai helyzetet. „ Oroszországban a lendületes gazdasági növekedés elősegíti a repülés fejlesztését” – hangoztatta. Szerinte nemcsak a Boeing, de már amerikai cégek is nagyon perspektivikusnak tartják az orosz piacot.

ruvr.ru