Az Egyesült Államokban egy kísérletsorozat eredményeként harminc egészséges csecsemő született – közli a tegnap nyilvánosságra hozott hírt a brit Daily Mail.
A harmincból tizenöt baba egy New Jersey-i intézetben (Institute for Reproductive Medicine and Science of St Barnabas) végzett kísérletsorozat eredményeként az elmúlt három év során született. Az anyáknál nehézségbe ütközött a foganás, ezért petéjükbe női donortól származó géneket juttattak a megtermékenyítés előtt. A DNS-vizsgálatok igazolták, hogy a jelenleg egy-két éves gyermekek három „szülőtől”, két nőtől és egy férfitól örökölték génjeiket. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekek nemcsak befogadták és hordozzák, hanem utódaikra is át tudják majd örökíteni az extra géneket.  

A legújabb mesterséges megtermékenyítési eljárások úttörője, Jacques Cohen professzor a Human Reproduction című folyóiratban úgy fogalmaz, hogy „ez az emberi csíravonal genetikai módosításának első esete, amely normális, egészséges gyermekeket eredményezett.” Cohent zseniális tudósnak tartják, ám tevékenysége rendkívül vitatott. Tavaly bejelentette, hogy immár képes volna gyermekeket klónozni, aminek lehetséges következményeitől a tudóstársadalom zöme elborzadt. 

A világ tudósainak nagy többsége ódzkodik az emberi csíravonal megváltoztatásától, amivel valójában az emberi faj alapszerkezetébe nyúlnak bele. A genetikusok attól is tartanak, hogy a jövőben a módszert új, különleges tulajdonságokkal – pl. rendkívüli erővel, intelligenciával – rendelkező emberfajták kifejlesztésére is használhatják. 

Lord Winston, a londoni Hammersmith Hospital szakembere tegnap a BBC-nek nyilatkozva kifejtette: „ami a meddőségkezelést illeti, nem bizonyított, hogy ezt a technikát érdemes alkalmazni… Már az is rendkívül meglep, hogy egyáltalán idáig eljutottak. Annyi biztos, hogy Angliában ezt nem engedélyeznék.” Ezt a brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) szóvivője is megerősítette, a tilalmat azzal indokolva, hogy a módszer az emberi csíravonal megváltoztatásával jár.

John Smeaton, a meg nem született gyermekek védelmében tevékenykedő országos egyesület (Society for the Protection of Unborn Children) igazgatója így fogalmazott: „Az ember borzalmasan sajnálja a meddőséggel küzdő párokat. Ez azonban megint csak azt igazolja, hogy ha mesterséges megtermékenyítéssel érjük el a foganást, előbb-utóbb a csecsemőt sem tekintjük többnek, mint egy gyártósoron létrehozott terméknek” – idézi a szakembert a Daily Mail.    

A Katolikus Egyház az embriót és a magzatot emberi személynek és a házastársi aktus gyümölcsének tekinti, ezért elítéli az embrió genetikai manipulálását, a klónozást és a mesterséges megtermékenyítést (vö. Donum vitae I-II). Ugyanakkor a meddőségkezelés terén – éppúgy, mint a fogamzásgátlás terén – a megbízható természetes módszerek (TCsT, NaPro) alkalmazására biztatja a házaspárokat.

Magyar Kurír (mk)

Néhány nappal ezelőtt került napvilágra az információ, hogy már megszülettek a világ első genetikailag módosított csecsemői.
Az információ szerint összesen 30 egészséges baba született az Egyesült Államokban folytatott kísérletek eredményeként, amelyek rengeteg vitát váltottak már ki az eljárás etikusságát illetően.
Egyelőre két csecsemő genetikai vizsgálatának eredményei készültek el, amelyek azt mutatják, hogy a babák három „szülő” génjeivel rendelkeznek.
Tizenöt gyerek született az elmúlt három év során a New Jersey-i Reproductive Medicine and Science programjának eredményeként.
A kísérletben résztvevő nők valamennyien nehezen vagy egyáltalán nem voltak képesek gyereket foganni korábban. A kísérleti alanyok petéjébe női donoroktól vett extra géneket ültettek a megtermékenyítés előtt, hogy ezzel segítsék a fogantatást.
Két egyéves kisgyerek genetikai vizsgálata kimutatta, hogy három felnőtt, két nő és egy férfi DNS-ét is örökölték.
Az a tény, hogy a gyerekek örökölték ezeket az extra géneket és azokat képesek voltak beépíteni saját genetikai állományukba, azt jelenti, hogy ezeket a géneket képesek lesznek tovább örökíteni utódaikba.
Az emberi gének megváltoztatása egyet jelent a saját fajunkat meghatározó alapvető jellemzők megváltoztatásával, amit a világ legtöbb tudósa nem tart helyesnek.
A genetikusok attól tartanak, hogy a törekvés eredményeként új emberi fajok alakulhatnak ki, akik több, „jobb” vagy megrendelt tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint például a nagyobb erő vagy magasabb intelligencia.
A Human Reproduction (emberi szaporodás) folyóiratban írva a Jacques Cohen által vezetett kutatócsoport azt mondja, ez az „első alkalom, hogy az emberi génállományt módosították, egészséges utódokat eredményezve.”
Egyes szakértők komoly kritikával illették a kísérleteket. Lord Winston, a nyugat-londoni Hammersmith kórháztól a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy „semmi bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy megérné ezzel módszerrel kísérletezni a meddőség kezelésére… Rendkívüli módon meglep, hogy a kutatásnak ebben a fázisában egyáltalán ilyen beavatkozásokat elvégeztek. Nagy-Britanniában semmi esetre sem lenne megengedhető.”
John Smeaton, a Meg Nem Született Csecsemők Védelmére alakult Szövetség országos igazgatója elmondta, hogy „az ember rendkívüli szimpátiát érez azok iránt a párok iránt, akik meddőségi problémával küzdenek. Ez a projekt azonban még inkább bizonyítja, hogy a lombik bébi programok eredményeként a csecsemőket egyre inkább futószalagon érkező tárgyaknak tekintik.”
„Ez egy rendkívül aggasztó lépés az emberiség számára a rossz irányba.”
Cohen professzor és kollégái azt tapasztalták a meddő nőknél, hogy a petében található mitokondriumok nem működnek megfelelően. A kezelés részeként a donorok petesejtjeiből apró tű segítségével egészséges mitokondriumokat vettek, majd azokat a meddő nők petesejtjébe juttatták.
Mivel a mitokondrium is tartalmaz géneket, a kezelés eredményeként születő csecsemők mindkét nő DNS-ét öröklik és a megváltozott génállományt anyai ágon továbbadják utódaiknak.
A mesterséges megtermékenyítési eljárásokat felügyelő angol Emberi Megtermékenyítés és Embriológiai Hatóság (HFEA) szóvivője elmondta, hogy Nagy-Britanniában nem engedélyeznék a módszert, pont azért, mert az az emberi génállomány módosításával jár.
Jacques Cohen briliáns, de ellentmondásos személyiségnek számít a szakmában, aki arról híres, hogy folyamatosan a mesterséges megtermékenyítési módszerek határait feszegeti.
A professzor tavaly bejelentette, hogy jelenlegi ismeretei és szaktudása birtokában lehetővé vált, hogy gyerekeket klónozzon. A lehetőség felvetése laikusokból és a szakma legtöbb képviselőjéből elszörnyedést vált ki.
„Egyetlen délután elegendő lenne a feladathoz bármelyik tanítványomnak,” mondja a professzor, hozzátéve, hogy „legalább három személy” kereste már meg azzal a kéréssel, hogy klónozzon gyereket számára. A professzor elutasította a kéréseket.
 Forrás: Daily Mail