Több tízezer bolgár gyűlt össze az egész országra kiterjedő, a szegénység, magas energia-árak és korrupció-ellenes tiltakozások keretében. Vasárnap a Gyújtsuk fel a monopóliumokat! jelszó alatt rengeteg ember vonult az utcákra a Bulgária több részén, ide értve a fővárost, Szófiát is, akik azt kiáltozták, hogy gyávák, maffiózók, éhesek vagyunk és minket is támogasson az EU. Húszezer emberre becsült tömeg gyűlt össze a parlament és a központi bank alőtt, hogy hangot adjon nemtetszésének. Most hol van Bojko? Focizik, mint minden vasárnap? Az országa lángokban áll, a főtűzoltó meg eltűnt? – mondta Jako Petrov, az egyik tüntető (célzás arra, hogy Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke eredtileg tűzoltó volt).

A tüntetők felszólították Szotir Cacarov főügyészt, hogy kezdjen eljárást mindenki ellen, akinek köze volt az ország 1989-es rendszerváltása óta lezajlott szabadrabláshoz. Hatalmas gyűlés zajlott a második legnagyobb városban, a tengerparti Várnában is, ahol negyvenezer ember özönlötte el az utcákat. Bojko Boriszov február 20-án mondott le azután, hogy az emberek a magas energiaárak ellen tüntettek már 2012 decembere óta. Az Eu legszegényebb tagországának lakói havi fizetésük igen nagy részét (átlagosan 400 eurót kb. 11-12000 Ft) energiahordozókra költik, különösen télen.

[Ford. megj.: ha egyáltalán valamit lehoz majd a hazai média, akkor az annyiról fog szólni, hogy a bolgárok az áramszámlát sokallják. Szóval talán nem árt tudni, miről is szólnak igazándiból a tüntetések.]


a szlovák cikk linkje: http://dolezite.s…e_131.html