Az év utolsó napjaiban milliárdos osztogatásba kezdett a kormány a 2013-as költségvetés terhére – derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. Az év végi ajándékok között nemcsak újonnan kiutalandó pénzek szerepelnek, jócskán van olyan forrás is, amelyet átcsoportosításokkal szedett össze a kabinet. A kormány bőven talált okot a pénzosztásra: az orgonaépítéstől a kriptához vezető úton át az A38 állóhajóig sok mindenre jut.

A kormányrendeletekből kiderül, hogy a kabinet a ferihegyi repülőtéren a kor elvárásainak megfelelő repülőmúzeumot és légiközlekedési látogatóközpontot alakítana ki, amelyre a rendkívüli tartalékokból 95 millió forintot szánnak. Szintén a rendkívüli tartalékból kap 50 millió forint támogatást az A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. is „kulturális közhasznú tevékenységéhez”. Ugyancsak a kulturális értékek megőrzésére hivatkozva a kabinet lecsípett másfél milliárd forintot a helyi önkormányzatok támogatási keretéből, az összeget a tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó 27 településnek adják fejlesztéseik elősegítéséhez. Ezzel kapcsolatosan már most kitérnek arra, hogy a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Programmal összhangban a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak és a nemzetgazdasági miniszternek a 2015-ös és a 2016-os büdzsé előkészítése során gondoskodnia kell a tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó települések fejlesztéséhez szükséges források megtervezéséről.
Az egyik legnagyobb tétel hasonló címke alatt fut. „A gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok” és „kulturális fejlesztések támogatásához” csaknem 7,2 milliárd forintot biztosít a kormány. Ezt a pénzt a közlöny sorai szerint több helyről szedik össze, ám jellemzően a devizahitelesek megsegítésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő forrásait vágják meg: ingatlanvásárlásra, -beruházásra, valamint a működésére fordítható keretéből csaknem hatmilliárd forintot vesznek el. Az újracímkézett összeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál landol, igaz, az utóbbi tárca ebből csak százmillió forinttal gyarapodik.
A közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára – átcsoportosítás révén – 4,68 milliárd forintot szánnak a dokumentumok szerint. Ebből az egyik legtekitélyesebb részt a köznevelési feladatokat ellátó intézmények kapják: esetükben személyi juttatásokra 1,4 milliárd forint jut. Az év közben sokat emlegetett elektronikus útdíj is előkerül a dokumentumokban. Az ennek kiépítésére szánt összegből átcsoportosítanak 1,148 milliárd forintot „infokommunikációs szolgáltatások javára”. Hogy ez pontosan mit is takar, az nem derül ki a közlönyből.
Az viszont igen, hogy a Budapest Fasori Református Egyházközség templomának orgonájához az NFM keretéből 9,7 millió forintot adnak, de lesz pénz a geszti Tisza-kriptához vezető út kiépítésére is, ami 2,9 millióba kerül. Ez az összeg egyébként Geszt község korábban megítélt 35 millió forintos szubvenciójának „maradványa”.
(NOL)