Az utóbbi időben számos pénzintézetre többmilliárd eurónyi bírságot szabtak ki kamatmanipuláció miatt. Úgy látszik azonban, hogy nemcsak a bankközi kamatokat befolyásolták a pénzintézetek, hanem az arany árfolyamának londoni délutáni fixingje során is összejátszottak. Egy londoni professzor és a Moody’s egyik vezető beosztású alkalmazottja szerint a bankok már egy évtizede manipulálhatják a sárga nemesfém árfolyamát – írja a Bloomberg.

A londoni bankközi kamatláb manipulációját követően újabb botrány van kibontakozóban. Egy londoni egyetemi tanár és a Moody’s egyik vezető beosztású alkalmazottja szerint a londoni tőzsdén az arany árfolyamának délutáni fixingje során az árkialakításban részt vevő öt nagybank szándékosan összejátszva befolyásolhatták a sárga nemesfém árfolyamát.
Rosa Abrantes-Metz és Albert Metz vizsgálata szerint az öt érintett pénzintézet, a Barclays, a Deutsche Bank, a Bank of Nova Scotia, a HSBC és a Societe Generale már közel egy évtizede manipulálják az árfolyamot.
A délutáni fixing során az árat a bankok ügyfeleinek és saját számlás megbízásainak összehangolásával alakítják ki. Ha a vételi és az eladási volumenben eltérés van, akkor az árfolyamot emelve vagy csökkentve úgy mozgatják, hogy a kereslet és kínálat különbsége maximum 620 kilogramm legyen.
A megfelelő szabályozás hiányában a fixingben részt vevők az árkialakítás során telefonon értesíthetik az ügyfeleiket, akik így időben információt kaphatnak az árfolyam elmozdulásának várható irányáról, melyet kihasználva profitra tehetnek szert.
Rosa Abrantes-Metz és Albert Metz vizsgálatai során arra jutott, hogy 2004 óta több alkalommal jelentős árelmozdulásra került sor a fixing során, többnyire egy irányba, lefele: 6 évben 2004 és 2013 között, az esetek legalább kétharmadában, mikor gyanús árfolyam elmozdulást tapasztaltak, az irány lefele volt, míg 2010-ben a jelentős elmozdulások során 92 százalékban esett az árfolyam.

Portfolio